Pineau des Charantes - "malý bratr Cognacu"

Pineau des Charentes nebo jen "Pineau" je francouzský aperitiv. Vyslovujeme "pinó". Tento nápoj není mimo Francii příliš známý, ale přinejmenším v departmentu Charente hraje opravdu významnou roli. Pije se při slavnostních příležitostech jako jsou svatby a oslavy narozenin.

Pineau je fortifikované víno, vin de liqueur, které vzníká smícháním lehce fermentovaného vinného moštu a mladého cognau (eaux-de-vie). Pineau by mělo být podáváno chlazené při 8 až 10 °C, ideálně v tulipánových skleničkách. Tento tvar skla totiž umožní plné rozvinutí všech vůní.

Ve Francii je řada podobných produktů, které se odlišují podle regionu. Někdo by mohl lehce zaměnit Pineau s troussepinette, Macvin z regionu Jura nebo s Floc de Gascogne z regionu Armagnac. 

Malý bratr Cognacu

Jak vzniklo Pineau? O tom panují pouze legendy. Ta nejznámější říká, že bylo objeveno náhodou! Během sklizně roku 1589 dal jeden vinař čerstvý mošt do sudu, o kterém si myslel, že je prázdný. Ale ve skutečnosti v něm byl ještě zbytek mladého cognacu.
O pár let později, když vinař sud otevřel, byl opravdu mile překvapen. Vevnitř se totiž nacházel nový, lahodný nápoj, který získal jméno Pineau.

Dnes známe dokonce dva druhy Pineau - bílé a červené.

Bílé Pineau

Na výrobu bíleho Peneau se používají především hrozny odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Zřídka pak odrůdy Sémillon, Sauvignon Blanc a Montils. Blend pak musí zrát minimálně  rok a půl, z toho minimálně 8 měsíců v dubovém sudu. Některá Pineau jsou v sudech 5 let, často však i několik dekád.

Obsah alkoholu bílého Pineau se pohybuje mezi 16 a 22%. Barva je od světle žluté až po temně zlatou. Chuť je sladká, ale vyvážená.  Bílé Pineau může být opravdu krásný apiritiv nebo dokonce desert.

Červené Pineau

Červené Pineau je v regionu Charente populárnější než bílé. Vyrábí se z červených hroznů odrůd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Musí zrát alespoň rok a dva měsíce, z toho minimálně 8 měsíců v dubovém sudu. Objem alkoholu je podobný jako u bílého, obvykle okolo 17%. Barva může být od rosé po červeno-hnědou až mahagonovou.

Zdroj: cognac-expert.com