KNOW-HOW

Tato rubrika je sice zaměřena na rum, ale my si nejprve musíme povědět něco o odpadu. Dnes z cukrové třtiny pochází přes 70 % světové produkce cukru a jeho výroba je standardizovaná a efektivní. V 17. století měli však karibští pěstitelé cukrové třtiny poměrně velký problém, protože se jim při výrobě cukru hromadil odpad, kterým byla právě melasa....

Jako milovníky rumů by nás mělo zajímat, z jakého "materiálu" náš oblíbený destilát vlastně vzniká. Možná jste se někdy setkali s mylným názorem, že se rum vyrábí z "cukru". Cukry sice při výrobě jakéhokoli destilátu hrají zásadní roli, ale zdroje cukrů mohou být různé.

Obliba rumu roste. V roce 2017 prodalo deset největších světových značek dohromady 657 milionů litrů rumu. Toto těžko představitelné množství odpovídá zhruba 22 tisícům cisteren, které můžete vidět za kamiony. Dařilo se i na českém trhu, kde se prodalo 14,13 milionu litrů, což představuje meziroční nárůst o 7,5 %. Přitom ještě před takovými deseti,...

Jak už jsme si říkali ve druhém díle našeho průvodce, tak tmavší barva rumu automaticky neznamená, že je daný produkt kvalitnější. Podobné je to i s čísly uvedenými na lahvích. Vyšší číslo také nemusí nemusí vždy odpovídat vyšší kvalitě. Všeobecně zakořeněné přesvědčení, že starší musí být tmavší a také lepší a hlavně dražší, bohužel, neplatí. Proč...

Pokud jste si někdy prohlíželi různé lahve rumů v obchodě nebo v baru, tak vám asi po 5 minutách muselo být jasné, že se některé pojmy na etiketách neustále opakují. U rumů je, bohužel, v klasifikaci trochu zmatek. Neexistují univerzální kategorie jako u whisky nebo koňaku. Rum je z pohledu zákonů něco jako divoký západ. Prakticky každý (s výjimkou...

Rum je v Česku v posledních letech velmi populární. U některých značek máme dokonce nejvyšší spotřebu na hlavu na světě! Odborníci nad tímto fenoménem žasnou, protože nemáme žádnou historickou spojitost s cukrovou třtinou nebo námořními plavbami.

Cognac (koňak) je nejslavnější destilát pocházející z Francie. Co přesně toto označení znamená, odkud pochází a jak se tato pálenka vyrábí? Tak o tom bude následující článek.

Ohledně "správného" degustování destilátů panuje celá řada mýtů a legend. Někteří tvrdí, že sklenice musí být pořádně nahřátá, jiní naopak vyznávají pití s kostkami ledu. Proti gustu žádný dišputát, jak se říká. Zkusme tomu tedy přijít společně na kloub.

Pineau des Charentes nebo jen "Pineau" je francouzský aperitiv. Vyslovujeme "pinó". Tento nápoj není mimo Francii příliš známý, ale přinejmenším v departmentu Charente hraje opravdu významnou roli. Pije se při slavnostních příležitostech jako jsou svatby a oslavy narozenin.