Výprava na pražský GinFest 2018

V sobotu 24. 02. 2018 jsme s Martinem vyrazili na třetí ročník pražského GinFest by Barlife, který se konal v úžasných prostorách Vinohradského Pavilonu. Industriální prostředí krásně opravené budovy bývalé Vinohradské tržnice bylo to první, co nás po příchodu nadchlo. Budova se v roce 2013 dočkala rekonstrukce. Vznikla tak třípatrová nákupní galerie interiérového designu s prostorem pro konání akcí jako je právě GinFest.

Nicméně, Ginfest je především o ginech. A těch tu bylo několik desítek z celé Evropy. My jsme začali s průzkumem u stánku baru Bugsy`s, kde sídlil i náš nejoblíbejnější lihovarník Martin Žufánek. Jako první jsme vyzkoušeli jeho OMFG pro rok 2018, který obsahuje kromě základu z OMG ginu také bourbonský pepř Voatsiperifery. Ten do ginu přináší krásnou pikantnost. Opravdu se moc povedl. Zpětně bych tento gin hodnotil jako jeden ze dvou, které mi z celého festivalu nejvíce zůstaly v paměti. Zkusili jsme i drink OMFG Skinny Bitch, což byla taky pecka. K OMFG byl přidán ještě Martinův malinový geist a Skinny tonic od Double Dutch.

Produkce OMFG je velmi populární, ale taky značně limitovaná. Z Martinova eshopu zmizela celá várka za 14 hodin, k čemuž jsme také s kamarády z Hedonism Clubu notně přispěli.

Jako druhý gin bych rád vypíchl Crown Jewell od Beefeateru, který nám představila sama Kateřina Kluchová, Beefeater Brand Ambassador pro Českou republiku. Tento gin je také v limitovaném množství a má ve znaku krkavce z londýnského Toweru, jejichž legenda provází Beefeater již po staletí. Aroma svěží citrus. Chuť mi přišla poměrně intenzivní, kořenitá. Zřejmě díky vyššímu obsahu alkoholu (50 %). Závěr velmi suchý s pepřovou dochutí.

Neunikly nám ani španělské giny Sikkim. Při jejich výrobě se používá červený indický čaj a různé květinové esence. Základní London Dry v produktové řadě doplňují verze s příchutí ostružin a borůvek, jahod a zelených jablek.

Dále nás zaujaly giny Hedgehog, Saffron a Bloom s paletou toniků Thomas Henry. Nemohli jsme si nechat ujít The Botanist Gin s Fever Tree tonikem a rozmarýnem. Vyzkoušeli jsme gin Ish London Dry a Limao, islandský Mountain gin, dále pak ginový likér Proof No.13 a toniky Indy.

U toniků bych se rád zastavil. Konečně jsme totiž přechutnali celou řadu od Double Dutch a ty nám opravdu sedly. Mají lehké bublinky a příjemně vyváženou chuť. Poprvé jsme taky ochutnali tonik a makovou limonádu od Zázračné limonády, za kterou stojí pánové kolem Baru, který neexistuje. Tímto bychom chtěli poděkovat Tomovi Křemenákovi, že se nám tak pečlivě věnoval.

Přišli jsme těsně po otevíračce ve 14:15 a jako mrknutím oka bylo osm večer. Atmosféra byla úžasná a tak se není čemu divit, že jsme v zápalu ochutnávání stihli jenom dvě přednášky (Jakuba Vinše a Tomáše Mozra).

Celý přednáškový program byl následující:

15:00 Nová vlna: ginové trendy v cizině / Martin Žufánek

16:00 Double Dutch - tonik v Anglii, výroba, druhy a mixologie / Joyce a Raissa de Haasovy, zakladatelky Double Dutch Drinks.

17:00 Koktejl z ginu není jen G&T / Jakub Vinš

18:00 O ginu a jiných mániích / Tomáš Mozr

19:00 1000 a jedna chuť ginu - řízená degustace / Tomáš Kučera (PLACENÝ SEMINÁŘ)

Sečteno a podtrženo

GinFest 2018 jsme si užili jak to jen šlo. Naším cílem bylo vytipovat nové vzorky na naši připravovanou ginovou degustaci a to se povedlo. Navíc jsme u toho potkali spoustu zajímavých a přátelských lidí. Celou akci jsme s Martinem zakončili pár drinky v Tretter`s baru. Už teď se tešíme na příští ročník a třeba se tam potkáme i s Vámi.

Víťa & Martin