Whisky Festival 2018

20. - 21. 4. 2018 - Resort Kopřivná, Malá Morávka

Už šest let se pravidelně koncem dubna koná legendární setkání whiskařů na dohled od hory Praděd. My jsme se do Malé Morávky vypravili potřetí. Zvlněná krajina Jesínků má trošku připomínat skotskou vysočinu. V loni jsme vyrazili na letních pneumatikách a před víkendem napadlo 10 cm sněhu. Letos jsme tedy měli zimní a pro jistotu bylo slunečno a letní teploty kolem 25°C. Zřejmě apríl.
Příchod k dřevěnici
Příchod k dřevěnici
Resort Kopřivná
Resort Kopřivná

Z Brna cesta trvá přibližně dvě hodinky, a tak jsme vyrazili lehce po obědě, abychom v klídečku stihli otevření festivalového baru v 17:00. Areál hotelu Kopřivná ukrývá stylovou dřevěnici. Právě tam najdete stoly, které se prohýbají pod tíhou více jak 500 lahví prvotřídní whisky. Zastoupeny jsou kousky prakticky z celého světa. Dominantní je samozřejmě Skotsko, ale kromě tradičních zemí (Irsko, USA, Japonsko) zde najdete i "exotické" whisky z Itálie, Švédska, Švýcarska, České Republiky, Indie nebo Taiwanu.

Festivalový bar
Festivalový bar
Oficiální zahájení
Oficiální zahájení

Při registraci každý účastník získá skleničku, notýsek, smění si kredity a může se pustit do ochutnávání. Součástí festivalu jsou samozřejmě řízené degustace, tzv. Masterclass. Tématem letošního festivalu bylo: "Marketing, inovace, nebo ... ?". A zaměření jednotlivých Masterclass bylo s tímto mottem spojené. Program byl následující:

  • M1 - Slepá whisky degustace s Netharem: Portwood / Blind whisky tastsing with Nethar: Portwood (Martin Doležal alias Nethar).
  • M2 - Na skok přes Irské moře / Pop in across the Irish Sea (Zdeněk Kortiš).
  • M3 - Na skok přes Atlantik / Pop in across Atlantic Ocean (Petr Křenek).
  • M4 - Je libo dozrávání nebo dvojí zrání / As you please - finishing or double maturation? (Vladimír Burda, zastoupil Svatopluk Buchlovský).
  • M5 - Palírenské edice / Distiller's Edition's (Karel Pinka).

Letos jsme vynechali americké whisky a slepou degustaci, protože vloni a předloni jsme nepoznali prakticky vůbec nic. Je to opravdu nesmírně těžká disciplína, kde organizátor vyhodnotí jednotlivé tipy od účastníků, a proto klobouk dolů před vítězi soutěže, kteří toho poznali opravdu hodně.

My jsme naskočili až v pátek večer na M2, kde Zdeněk Kortiš přednášel o irské whiskey. Ochutnali jsme opravdu zajímavé a vzácné vzorky: Midletton Very Rare 2015 40 %, Tyrconnel 16yo 46 %, Connemara Single Cask 46 %, Redbreast Cask Strenght 57,7 % a Dunvilles 10yo PX 46 %. 

Lepší intro do historie a zářné současnosti irské whiskey si jde jen těžko představit. Nás tato masterclass inspirovala k naplánování podobné degustace.

Věděli jste, že právě irská whiskey je nejrychleji rostoucím segmentem spirit business?

V roce 1887 bylo v Irsku 28 palíren, po složitých událostech zbyly v roce 1966 pouze 3 funkční! Dnes zažívá irská whiskey svoje znovuzrození. Díky rostoucí popularitě bylo v roce 2017 v provozu palíren celkem 18 a dalších 16 se plánuje!

V sobotu v 11:00 proběhlo slavnostní zahájení festivalu. Slunce, jasná obloha, organizátoři nastrojeni v kiltech, proslov, pochod za doprovodu dud, opravdový Skot Mike přednesl Ódu na haggis (skotské národní jídlo) s úžasným překladem Davida Neckaře, slavnostní přípitek a haggis tentokrát netradičně s "omáčkou" z bourbonu. Co víc si přát? Snad jenom vychlazenou Plzeň na zahnání žízně.

Úvodní slova hlavního organizátora pan Křenka
Úvodní slova hlavního organizátora pan Křenka
Organizační tým
Organizační tým
Haggis
Haggis
Omáčka k haggis
Omáčka k haggis

Více o haggis a Richardu Burnsovi: Ukázku z pořadu Objektiv.  

Odpoledne jsme se vydali až na ochutnávku M4 do prosklené degustační místnosti, ze které sluníčko vytvořilo pekelný skleník. Člověk měl pocit, že se mu whisky vypaří ještě dřív, než ji stihne ochutnat. V takové chvíli má skotské počasí opravdu něco do sebe! 

Pan Burda, bohužel, onemocněl, ale zastoupil ho veliký odborník, pan Buchlovský (autor famózní knihy Whiskybraní). Přednáška to byla nesmírně zajímavá, obsáhlá, a taky dlouhá - časový rámec se podařilo protáhnout o 80 % - což v takovém teple bylo skutečně náročné (i vzhledem k obsahu alkoholu jednotlivých vzorků), ale zvládli jsme to! 

Vzorky: Bruichladdich 1989 18yo Carmel ACE 46 %, Springbank 16yo Rum Wood 54,2 %, Arran SC Gonzales Byass Cream Sherry 57,5 %, Benromach Hermitage 2001 45 % a Longrow Red Malbec 13yo 51,3 %. U nás zvítezil Arran.

M4 - Line-up
M4 - Line-up
Pan Buchovský v akci
Pan Buchovský v akci

Lehce jsme si odpočinuli na čerstvém vzduchu a pustili jsme se do M5, kterou si velice pečlivě připravil Karel Pinka alias "Mr. Lagavulin". Téma Distiller`s Editions je nám opravdu blízké. Jedná se o whisky z produkce společnosti Diageo, která je největší alko-společnost na světě a jenom ve Skotsku vlastní 28 palíren. Tyto speciální edice vycházejí z základních produktový řad jednotlivých palíren, které vyzdvihují ještě na vyšší úroveň. 

Přestože Karel nemá rád palírny, jejichž název začíná na "T", tak Talisker v Distiller`s Edition je podle něj skutečně špičkový. 

Pro nás byly i ostatní vzorky (Oban, Clynelish, Caol Ila a samozřejmě Lagavulin, vše DE 2017, 43 %) opravdu prvotřídní! Úžasný zážitek, který by vydal na samostatný článek.

M5 - Distiller`s Editions 2017
M5 - Distiller`s Editions 2017
Whisky Line-up
Whisky Line-up

Večer pak hudba, skotské tance a mnoho vzorků whisky. I tentokrát jsme dosáhli na metu 50 otestovaných vzorků za víkend. Ale přiznáváme, že mimo Masterclass, kde jsou vzorky 0,02 l, volíme pouze 0,01 l vzorky. Díky tomu jich zvládneme tolik, ale na druhou stranu je to povrchnější. Stále jsme ve fázi poznávání a na svém kontě máme teprve několik stovek whisky. S opravdovými znalci, kteří už ochutnali několik tisíc vzorků se zatím nemůžeme rovnat, ale pracujeme na tom. 

Atmosféra plná pohody, kamarádství a dobré whisky nikdy neomrzí! A jako vždy se už cestou domů těšíme na další ročník této nádherné události. A navíc letos bude ještě i v Brně!

WhiskyFestival Brno 21. 9 .- 22. 9. 2018

WhiskyFestival Malá Morávka 26. 4. - 27. 4. 2019

Více informací: https://whiskyfestival.cz/